ERP – fyra frågor för ett hållbart alternativ
- News
- Omeo
De senaste årens osäkra marknadsläge har gjort att många både stora och mellanstora organisationer avvaktat ett ERP-byte. Ett systembyte sker normalt i intervallet 5-10 år och det har hänt en hel del på området sedan man sist gjorde en implementering eller uppgradering av befintligt system.
Vi summerar fyra centrala frågeställningar att ta hänsyn till inför valet av ERP för att säkerställa en hållbar lösning framåt.
Har vi rätt leverantör för framtiden?
Konsolidering av ERP-marknaden pågår, där ett fåtal leverantörer tar de flesta nya affärerna. På längre sikt kan ett minskande kundunderlag och ökad konkurrens innebära att flera leverantörer försvinner. På den svenska marknaden finns idag ett 30-tal leverantörer, en mix av mindre inhemska och större internationella aktörer. Frågan som bör ställas är om den leverantör ni använder idag är långsiktigt hållbar för er bransch och hur beslutet om ett eventuellt byte ska fattas. Idag finns det fler moderna alternativ med äkta molnbaserade lösningar som bör övervägas vid en utvärdering.
Finns det behov av att organisera er för framtiden?
Utöver att implementera ett nytt modernt systemstöd bör ni även överväga hur ni kan organisera er för framtiden. Det finns flera orsaker som driver på ett byte av ERP-system: det kan vara ett system som inte längre supporteras av den befintliga leverantören, en tillväxtresa genom förvärv eller organisk tillväxt, eller en digitaliseringsresa. Oavsett orsaken är det centralt att fånga upp organisationsfrågor och etablera en bra styrmodell för framtiden. Byten sker inte ofta, och det underlättar att ha en stabil grund att stå på för att sedan kunna ha en förändringstålig lösning framåt.
Stödjer eller försvårar informationsmodellen i ERP vår affärsanalys?
Före BI-lösningarnas intåg i systemparken var det nödvändigt att ha mycket information i ERP-systemen för att stödja rapport- och uppföljningsbehov. Så är inte fallet längre. Risken nu är snarare att ERP-systemen fylls med data som skapar dubbellagring och därmed höga avstämningskostnader utan egentlig nytta. Regelverket för hur informationsförändringar hanteras i huvudboken skapar redan från början potentiella avstämningsproblem med försystemen i jakten på den berömda ”sanningen” om finansiella resultat. En tydlig trend är att förenkla vilken information som ska lagras i ERP och istället låta andra applikationer och system (som CRM, Data Lakes eller nischade försystem) hantera detaljer kring finansiella transaktioner och data.
Hur får vi ERP att passa in i ett stort och komplext systemlandskap?
I mellanstora och stora bolag är systemlandskapet ofta komplext, och det krävs både systemkunskap och djup förståelse av affärs- och ekonomiprocesser för att påbörja arbetet med att byta ERP-system. Det befintliga systemlandskapet beror ofta på historiska vägval, och vägen framåt kräver en hel del strategiska beslut. Vid byte är det nödvändigt att se över hur den övergripande IT-strategin påverkar valet av nytt ERP-system samt vilken funktionalitet och vilka processer som bör ligga inom respektive utanför systemet. Idag finns en mängd nya systemstöd för bland annat betallösningar, inköp och CRM. Kom ihåg att beakta de historiska vägvalen och deras betydelse, IT-strategin framåt kopplat till ERP och nya IT-lösningar på marknaden för att öka sannolikheten för ett lyckat ERP-införande.
Behöver ni stöd?
Att välja rätt ERP-system är en komplex och viktig process. Om din organisation behöver hjälp med att analysera era behov, utvärdera leverantörer eller organisera er för framtiden är ni varmt välkomna att kontakta oss på Omeo. Hör av er till Anders Redtzer (anders.redtzer@omeo.se) eller Stefan Holm (stefan.holm@omeo.se) för att diskutera hur vi kan hjälpa er att säkerställa en hållbar och effektiv ERP-lösning.